Longitude / Dava Sobel

Om te weten waar je je precies op zee bevindt, moeten we de breedte – en lengtegraad berekenen. De breedtegraad is tamelijk eenvoudig door het pad van de zon te meten wanneer hij pal boven de equator staat. De lengtegraad bleek lastiger. Veel astronomen maakten ingewikkelde berekeningen aan de hand de maan en sterren. Het bleek te omslachtig, veel te ingewikkeld en met bewolkt weer had je er niets aan.

Het Engelse parlement loofde een waanzinnig grote beloning uit voor degene die een oplossing bedacht voor dit probleem. Eigenlijk was de oplossing heel simpel: een klok. De aarde draait 360 graden om zijn as in vierentwintig uur, dus ieder uur is 15 graden op de lengtegraad. Wanneer je precies weet hoe laat het in de thuishaven is (met een bekende lengtegraad), dan kun je aan de hand van het tijdsverschil tussen haven en zee uitrekenen waar je bent.

Terwijl astronomen en geleerden zich blind staarden op de hemel, ging John Harrison een klok maken. Een klok die in staat was op zee de juiste tijd aan te geven. Dat bleek nog een hele uitdaging, door de verschillen in temperatuur en vochtigheid en natuurlijk de golven. Tussen 1730 en 1760 maakte Harrison er vier en ze zijn te bezichtigen in The Maritime Museum in Greenwich. Het werd een bittere strijd – – tegen de klok! – tussen de klokmaker en de wetenschappelijke elite.

Een verhaal van intriges en wetenschap, ambitie en hebzucht. Een heerlijk boek.

- wetenschap, research

- British Book of the Year Award 1997

- spannend, elegant

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint