The Circle / Dave Eggers

In The Circle schetst Dave Eggers de zeer nabije toekomst waarin een technologie-bedrijf à la Google/Facebook/Twitter een wereldwijd totalitair monopolie nastreeft.

De sociale media zoals we die nu kennen, worden alomvattend. Iedereen is altijd en overal on-line, alles is gelinkt, alles is bekend. Er zijn geen geheimen meer, want de slogans van De Cirkel zijn 'Geheimen zijn Leugens' en “Privacy is Diefstal'. Net als in Orwels '1984': 'Ignorance is Strenght' en 'War is Peace'.

Met zijn omineuze boodschap schetst Eggers een intrigerende en deels geloofwaardige wereld, maar de urgentie is zo groot dat hij geen tijd besteedt aan de karakters in het verhaal. We volgen de successen van Mae Holland, een jonge vrouw die carrière maakt in De Cirkel. Zij en haar medespelers blijven kartonnen poppetjes, geschetste karikaturen. Je vergeeft het hem, want het is fascinerend te zien hoe snel het monster om zich heen grijpt, alles opslokt en hoe blij iedereen is met deze verbijsterend rappe vooruitgang.

In de tweede helft van het boek begrijpt de lezer dat het de verkeerde kant opgaat met al die nieuwe technologische ontwikkelingen en dan introduceert Eggers de antagonist. De ex van Mae Holland waarschuwt en weigert mee te doen met de gekte. Dat wordt hem noodlottig. Dan heeft de lezer ook al een donkerbruin vermoeden van het flinterdunne en teleurstellende plot.

De Los Angeles Time oordeelde: 'een oppervlakkige roman met een mooi achterliggend idee.' De New York Times: 'Vloeiende roman mist diepgang.'

Toch is The Circle een heel plezierige leeservaring en absoluut de moeite waard.

- social media in de nabije toekomst

- '1984'

- vlotte schrijfstijl

- leest lekker

- intrigerend

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint