Boven is het stil / Gerbrand Bakker

Gerbrand Bakker maakte met zijn debuut meteen grote indruk en won in 2006 de Debutantenprijs en haalde de shortlist van de Libris Literatuurprijs in 2007. (Arnon Grunberg won metTirza).

Daarna kwamen de Ieren met hun prestigieuze IMPAC Dublin Literairy Award en beloonden de Engelsen zijn tweede romanDe omweg met de Independent Foreign Fiction Prize en roemden het als een typische Dutch novel. Er werd een toneelbewerking van gemaakt en een film. Wat een debuut!

Helmer doet zijn zijn autoritaire, maar nu hulpbehoevende vader naar boven. Zijn hele leven is Helmer voornamelijk de helft van een tweeling, ook al is de andere helft, Henk, al veertig jaar dood.

Henk was voorbestemd de boerderij over te nemen, maar het lot – én vader – beschikte anders, zeer tegen de zin van Helmer in, die liever zijn studie had afgemaakt.

Een stille, ingetogen roman over een man die op zijn 55e zijn eigen keuzes begint te maken. Hij wordt verrast door het verzoek van de toenmalige verloofde van zijn broer hun puberende zoon in huis te nemen. Jaap, de knecht van vroeger komt langs en haalt herinneringen op. Vader stopt met eten en de puberende zoon kan na tweeënhalve maand weer opgehaald worden, want 'ik ben geen vader. Ik ben een zoon en een broer' schrijft Helmer in de brief.

Een van de beste boeken van het eerste decennium van de 21e eeuw.

- Dutch novel

- stil en ingetogen

- IMPAC Dublin Literary Award

- verfilmd (met Jeroen Willems)

- must read

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint