Survival in Auschwitz / Primo Levi

Anet Bleich kondigt vandaag in de Volkskrant in haar recensie van Goran Rosenbergs 'Een kort oponthoud' aan dat de auteur 'een nieuwe Primo Levi' is. Deze onfortuinlijke uitspraak is aanstootgevend en klopt niet, want Levi schreef over zijn eigen verschrikkingen in Auschwitz en Rosenberg schrijft over zijn vader.

Het is goed Primo Levi weer eens onder de aandacht te brengen. Meteen na zijn terugkeer uit Auschwitz schreef hij Se questo è un uomo, (Is dit een mens, Survival in Auschwitz)dat pas 1958 bij het grote publiek aansloeg toen een grotere Italiaanse uitgever het opnieuw uitbracht. Vertalingen volgden en wereldwijd werd Levi bewonderd voor de manier waarop hij de verschrikkingen van zijn leven onder woorden had gebracht. In zijn tweede boek La Tregua (The Truce, ook verkrijgbaar onder de titel The Reawakening) beschrijft Levi de negen maanden durende terugreis via Rusland, Hongarije en Roemenië naar zijn geboortestad Turijn. Het derde deel van de trilogie heet Moments of Reprieve, dat hij ruim dertig jaar na de oorlog schreef aan de hand van zijn herinneringen. In het voorwoord schrijft Levi: “survivors of traumatic events are divided in two groups: those who repress their past en bloc, and those whose memory persists as if carved in stone... I belong to the second group.”

Levi trouwde, kreeg kinderen, werkte als chemicus voor een verffabriek en schreef boeken, maar de oorlog was nooit ver weg. Slechts een roman schreef hij If not now, when?' maar ook dat is gebaseerd op een waar gebeurde geschiedenis van Poolse en Russische partizanen.

Omdat Levi met iedere stap die hij zette de verschrikkingen van Auschwitz met zich mee torste, geloofde velen dat hij op 67 jarige leeftijd zelfmoord pleegde door zich thuis van de trap te gooien.

Een goede vriend zei: “Als Primo, een chemicus, zich echt van kant had willen maken, had hij betere manieren kunnen verzinnen, dan zichzelf van de trap te gooien, met het risico van levenslange verlamming.”

Elie Wiesel zei: “Primo Levi died at Auschwitz forty years earlier.”

- holocaust

- biografie

- must read

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint