Duel met Paard / Pauline Genee

Pauline Genee vertelt een op waarheid berustend verhaal over Kluger Hans, een paard dat aan het begin van de vorige eeuw bleek te kunnen optellen, aftrekken en worteltrekken. Berlijn was in rep en roer en er werd officieel onderzoek naar gedaan. Leuke wetenswaardigheden, maar het boek komt niet van de grond, ondanks de aanbeveling van de boekhandelaren bij De Wereld Draait Door.

Genee (voorheen werkzaam in de diplomatieke dienst) heeft vermoedelijk een schrijfcursus gedaan en houdt zich strak aan de zeer herkenbare regels, er is geen spontaniteit, geen verrassend taalgebruik. De personages zijn van karton en de dialogen zijn van hout. En ze onderschat de lezer door te veel in herhalingen te vervallen ('ja, dat weet ik nu onderhand wel,' dacht ik steeds).

Pauline Genee schrijft als een diplomaat, het is niet goed, het is niet slecht, ze zegt niet veel en doet haar best met weinig fantasie.

- Berlijn 1904

- waargebeurd

- kartonnen personages

- houten dialogen

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint