The Man who loved only Numbers / Paul Hoffman

Wat je noemt een 'lekkere' biografie, ook – en vooral – voor überalfa's zoals ik. Paul Erdös is The man who loved only numbers en dat is de adequate titel van de biografie door Paul Hoffman.

Erdös (1913-1996) is een Hongaarse wiskundige die leefde voor zijn vak... en voor weinig anders.

Behalve een verslag van het uitzonderlijke leven van Erdös, is het boek ook een kennismaking met mathematische problemen van vroeger en hun oplossingen, als raadsels waarvan de oplossing ons nog steeds ontglipt. En gelukkig nu eens begrijpbaar voor de leek opgeschreven.

Erdös reisde de hele wereld af, had geen eigen woon – of verblijfplaats en ontbeet, dineerde en overnachtte bij vrienden, collega's of was de gast van universiteiten. Hij leefde uit twee oude, versleten koffers en had nauwelijks bezittingen. Enigszins wereldvreemd, maar vol anekdotes, verzekerde hij zijn gastheren dat hij zeer goed in staat was een prima, koud ontbijt van cornflakes te bereiden en waarschijnlijk ook wel wist hoe je een ei moest koken. Verder gingen zijn culinaire pretenties niet en schalks vroeg hij steevast wanneer hij een bord met eten kreeg voorgeschoteld, in zijn zware Hongaarse accent: 'What wash thish when it wash alive?'

Zo'n man dus, charmant en origineel, die veel voor de wiskunde heeft betekend. Een aanrader!

- Biografie

- Wiskunde

- Geschiedenis

- Aanrader!

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint