The Holy Place / Henry Lincoln

Henry Lincoln schreef samen met Michael Baigent en Richard Leigh in 1982 de bestseller Holy Blood Holy Grail, waarvan jaren later duidelijk werd dat de drie auteurs behoorlijk bij de neus waren genomen door fantasten die via slinkse wegen allerlei 'bewijsmateriaal' aandroegen voor een grote, verborgen schat in de onherbergzame regio van Rennes le Chateau in Zuid Frankrijk.

Toch zat er een kern van waarheid in het verhaal en Henry Lincoln ging verder met zijn onderzoek, dat hij nu alleen nog maar baseerde op harde, meetbare feiten. Hij stortte zich op twee documenten, waarvan hij de herkomst niet kende, noch wanneer of door wie ze waren gemaakt, maar waarvan beweerd werd dat ze door de dorpspastoor Bérenger Saunière in 1891in zijn kerkje in Rennes le Chateau waren gevonden. Van de ene dag op de andere werd Sauniere een rijk man, restaureerde zijn kerk, bouwde een villa voor hem en zijn dienstbode, een orangerie en een toren waar hij zijnbibliotheek huisvestte, La Tour Magdala. Hij entertainde tal van beroemdheden waaronder de componist Debussy, maar heeft nooit iets losgelaten over de herkomst van zijn onverwachte weelde.

Lincoln ontdekt nieuwe clues in deze documenten en zo ontdekt hij dat de bergtop van Rennes le Chateau samen met nog vier andere bergtoppen vlakbij een perfect pentagram vormen. Op de kaart nauwkeurig na te meten. Daarna ontdekt hij nog meer pentagrammen, nu door de eeuwen heen door mensenhanden gemaakt: kerken, abbijen, kloosters, kastelen enz. Allemaal gebouwd in een perfecte geometrie. Wie zat daar achter? Hoe konden ze het zo precies uitrekenen over grote afstanden in een bergachtig, ruig gebied?

Een fascinerend verhaal met veel ramificaties, maar geen definitief antwoord, het raadsel wordt niet opgelost. Een bepaalde groep mensen, gelovigen, heeft generaties lang zich enorm veel moeite getroost deze Holy Place neer te zetten. Fascinerende lectuur.

En de oude Lincoln, nu 84 jaar oud, loopt nog steeds rond in Rennes le Chateau, op zoek naar nog meer clues. Hij geeft lezingen in een cafe in Rennes les Bains en vraagt 25 euro entreegeld. Het Mysterie van Rennes le Chateau heeft hem nooit meer losgelaten.

- geschiedenis

- Zuid Frankrijk

- Katharen, Tempeliers, Visigothen

- Mysterie, onderzoek

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint