De Gewichtlozen / Valeria Luiselli

Een vrouw, moeder en echtgenote, schrijft een boek, terwijl ze de kost verdient bij een kleine uitgeverij die gespecialiseerd is kleine, onbekende literaire juweeltjes. Ondertussen kijkt ze ook nog terug op haar vroege bohemienne dagen in New York City. Ze vindt een brief van de Mexicaanse dichter en diplomaat Gilberto Owen en schrijft een voorstel voor een boek dat haar werkgever zou moeten uitgeven. Owen heeft een tijd in New York geleefd in de periode dat Federico Garcia Lorca er zijn Poet in New York schreef.

Dat zijn de ingrediënten, maar er is zoveel meer. Luiselli vertelt haar verhaal niet chronologisch, maar schakelt in de tijd heen en weer en gebruikt andere middelen om aan te geven waar in de tijd wij zijn: een dode sinaasappelboom in een pot, drie katten, het middelste kind, een echtgenoot die over haar schouder maar ook in het geniep meeleest en dan bezorgd vraagt: heb jij met vrouwen geslapen? Alles is fictie, antwoordt zij hem.

Geleidelijk aan krijgt de stem van Gilberto Owen de overhand en verzint de schrijfster vreemde ontmoetingen tussen Lorca en Owen. Ze ziet Owen in de metro, zoals Ezra Pound eens het gezicht van zijn vriend in de metro had gezien, terwijl die maanden ervoor in de loopgraven was gesneuveld.

Owen ontmoet op Park Avenue de blinde Homer Collyer en voert filosofische gesprekken terwijl ze aan hun ijsjes likken. Dat zijn ontmoetingen die E.L. Doctorow niet heeft kunnen verzinnen in zijn roman Homer & Langley...

Zodra je De Gewichtlozen ademloos en in een ruk hebt uitgelezen, begin je weer van vooraf aan en ontdek een nieuwe laag, vallen er nog meer gebeurtenissen op hun plaats. De jonge Mexicaanse schrijfster Valeria Luiselli dwingt de lezer van haar debuutroman De Gewichtlozen te reflecteren over de vorm van de roman. De roman, die keer op keer dood verklaard wordt, krijgt nieuw leven ingeblazen. Luiselli schreef een intrigerend en betoverend verhaal. De roman is nog lang niet dood.

- New York

- literair, vernieuwend

- geschiedenis

- briljant, betoverend en intrigerend

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint