The Blue Octavo Notebooks / Franz Kafka

Franz Kafka is ongetwijfeld een van de belangrijkste en meest invloedrijkste auteurs van de twintigste eeuw. Eerst lees je zijn romans, dan zijn dagboeken en vervolgens zijn brieven. En dan ontdek je The Blue Octavo Notebooks.

Kafka was een obsessieve schrijver die voortdurend klaagde dat zijn werk ('Brotberuf') voor een verzekeringsmaatschappij zijn literaire carrière in de weg stond. In 1912 overwoog hij zelfmoord, omdat de druk te groot werd. Tijdens zijn leven publiceerde hij slechts enkele korte verhalen waaronder het bekende 'Metamorfose'. Zijn romans 'Het proces', 'Het slot' en'Amerika' werden postuum uitgegeven door zijn vriend Max Brod, gevolgd door de dagboeken en de verzamelde brieven.

Tussen 1917 – toen tuberculose bij hem werd vastgesteld – en 1919 stopte Kafka met het bijhouden van zijn dagboeken en begon hij in kleinere, octavo notebooks ideeën op te schrijven voor verhalen, fragmenten, parabels, aangevuld met tal van aforismen. Alsof hij had besloten nu echt eens werk te maken van zijn schrijverschap. In zijn dagboeken leren we de Kafka kennen die hij zelf liever voor het publiek verborgen had gehouden. Hij worstelt met zijn schrijverschap, God, het Jodendom, de liefde en in de breedste zin van het woord: de zin van het leven. Het kolkte in zijn hoofd en The Blue Octavo Notebooks is daar een sublieme neerslag van.

"Die ungeheuere Welt, die ich im Kopfe habe. Aber wie mich befreien und sie befreien ohne zu zerreißen, als sie in mir zurückhalten oder begraben. Dazu bin ich ja hier, das ist mir ganz klar."

Kafka stierf in 1924 aan strottenhoofdtuberculose, waardoor hij nauwelijks nog kon eten. Sterk vermagerd werkte hij op zijn sterfbed nog aan een bundel korte verhalen: De Hongerkunstenaar.

- aforismen

- voor de liefhebber

- af en toe iets lezen

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint