Het verborgen leven van bomen / Alejandro Zambra

Voortdurend op zoek naar schrijvers waar ik als 'serial reader' een band mee kan opbouwen. Dat lukt niet altijd. Meestal niet eigenlijk. Ik sta bij verschillende schrijvers in de wachtkamer, wanneer komt er weer een boek uit? Kazuo Ishiguro komt eraan, David Mitchell ook. Het wachten duurt lang dus ga ik vreemd bij andere auteurs, zoals Alejandro Zambra, een jonge Chileense schrijver die heel dunne boekjes schrijft en die in Nederland wordt uitgegeven door Karaat. Luc de Rooy, medeoprichter, vertaalde 'La vida privada de los árboles' metHet verborgen leven van bomen.

Het is Zambra's tweede boek en, als ik de recensies mag geloven, iets minder geslaagd dan zijn verrassende prijswinnende debuut Bonsai.

Het is een omineus verhaal met een post moderne aanpak. Er gebeurt niet veel. Een man past op de dochter van zijn vriendin die maar niet thuiskomt en misschien wel helemaal niet meer thuis zal komen. Hij vertelt het meisje verhaaltjes over bomen, blikt terug op de kennismaking met haar moeder, hoe hij in haar huis is gaan wonen, nadat een eerdere relatie stukliep. Hij fantaseert voorvallen en gebeurtenissen die zijn vriendin Verónica weerhouden naar huis terug te keren: een lekke band, een vrijage.

De hoofdfiguur Julián is een worstelende schrijver en verzint gedurende de nacht een heel eind weg, zover dat in de toekomst het dochtertje van zijn vriendin een eigen radioshow heeft en het boek van haar stiefvader leest. Welk boek zou dat zijn? Wellicht de verzinsels van deze lange nacht?

Zambra is onnavolgbaar en daarom rijst het vermoeden dat je veel mist, dat er lagen zijn waar je overheen gelezen hebt. Je bladert terug, je begint opnieuw en de Chileen verrast je met een nieuwe beelden en inzichten. Dan is het genieten.

En Verónica, komt die nog thuis? Als je het boek dichtslaat en licht verbijsterd naar het plafond staart, begrijp je dat het daar helemaal niet over ging. Waar ging het dan wel over? Je begint opnieuw. Heerlijk.

- post modern

- jonge Chileense schrijver

- gelaagd

- omineus, mysterieu

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint