Het brilletje van Tsjechov / Michel Krielaars

Er is niets aan te doen. Eens zul je eraan moeten geloven. Je stelt het uit tot een lange vakantie, tot de kinderen de deur uit zijn, tot je pensioen, maar er komt een dag dat het moet gebeuren: de klassieke Russen lezen. Poesjkin, Gorky, Tolstoy, Tsjechov, Gogol, Toergenjev, Dostojevski. Maar waar en met wie te beginnen?

Michel Krielaars met Het brilletje van Tsjechov biedt uitkomst. De voormalig correspondent in Moskou voor het NRC schreef een bijzonder actueel reisboek waarin hij in de voetstappen van Tsjechow treedt, dezelfde reizen aflegt, steden en verafgelegen dorpen bezoekt. Krielaars gunt ons een blik in de befaamde, ongrijpbare Russische ziel. De geuren van wodka, bossen en rivieren, armoe en gelatenheid stijgen uit het boek op. Krielaars vindt zorgwekkende en ontroerende parallellen tussen het tsaristisch Rusland, het Rusland van de revolutie, De Sovjet Unie, en het Rusland van Poetin. Een Rus blijft een Rus.

Het brilletje van Tsjechov zuigt je zo diep in de Russische cultuur dat je er niet meer omheen kunt: Je gaat de grote Russische meesters lezen. Ik begin met Ivan Toergenjev, de treurigste mens ter wereld. Dat lijkt mij een goede start in deze treurige tijden.

- actueel

- vlot geschreven

- literaire geschiedenis

- moderne geschiedenis

- de Russische ziel

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint