All that is / James Salter

James Salter vindt zichzelf ondanks zijn prijzen een miskende schrijver en daarom scheef hij– als ultieme wraak – zijn All that is. Hij nam er de tijd voor; zijn voorlaatste werk verscheen 30 jaar geleden.

All that is valt niet samen te vatten, iedere poging daartoe zou het boek tekort doen. Het is een formidabel kunstwerk bestaande uit vele tientallen zorgvuldig, met veel gevoel gebeeldhouwde karakters, die elkaar aanraken, negeren, liefhebben, verraden en samen een reusachtige museumzaal vullen. Je kijkt ernaar, je loopt er doorheen. Als het verfilmd zou worden, moet de cast uit louter grote talenten bestaan.

All that is is de perfecte titel voor dit boek, geschreven door een man die inmiddels 88 jaar oud is. Alsof hij wil zeggen: dit is het leven, meer is het niet, maar ook niet minder. Vol euforie gekoppeld met onzekerheid, liefde die wegdrijft, verdriet dat groeit tot immense proporties, maar toch een weg vindt.

James Salter (geboren James Paul Horowitz in 1925 in New York) is een writer's writer en dat leidt tot glorieuze recensies van zijn gelijken, maar dat is ook een vloek; alsof alleen schrijvers deze schrijver kunnen bewonderen. Van de andere kant, Nederland kent miljoenen schrijvers en aspirant-schrijvers. Zij zouden dit boek moeten lezen, dan leren ze hoe het moet en beseffen ze meteen hoe inadequaat hun vermeende talent is.

En voor iedereen die er een leven op heeft zitten is dit een heerlijk herkenbaar document.

- Ongrijpbaar

- writer's writer

- meesterwerk en kunstwerk

- voor de genieter die heeft geleefd

- must read

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint