Made in Europe / Pieter Steinz

Een heerlijk encyclopedietje over Europese kunst in de breedste zin van het woord. Pieter Steinz heeft er hard aan gewerkt en zich ook uitstekend vermaakt, want het plezier spat van de pagina's.

Het leuke van dit boek is de hernieuwde kennismaking met tal van zaken die je al kende, maar die nu even kort en bondig voor je worden samengevat. Bovendien verzamelde Steinz nog tal van kleine feitjes en weetjes die je nog niet wist.

Steinz koos voor zijn bloemlezing de alfabetische volgorde en begint met Amsterdam, een chanson van Jacques Brel en eindigt met de Zwarte Madonna van Częstochowa, met daartussen zulke uiteenlopende items als Guernica, Lego, Erasmus, Homerus en Rem Koolhaas. Maar ook het Nederlandse totaalvoetbal, Nijntje en de boekenkast Billy van Ikea.

De alfabetische volgorde maakt enerzijds het boek speels en verrassend, maar het wordt ook lastig iets op te zoeken. Erasmus staat bij de H van Humanisme en Rembrandt wordt genoemd in een stuk over chiascuro. Ook zul je vergeefs naar Shakespeare zoeken, hoewel hij wel genoemd wordt bij tal van andere onderwerpen, zoals Sonnetten, Tolstoy, Montaigne etc. Maar dat is muggenziften, want Made in Europe is overzichtelijk en leest als een reisboek voor de geest. Op de landkaarten achter in het boek kun je dan ook nog de fysieke reis uitstippelen.

- Europa

- Kunst

- boeiend, overzichtelijk, verrassend

- mag op iedere boekenplank

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint