Sapiens - Een kleine geschiedenis van de mensheid / Yuval Noah Harari

Yuval Noah Harari doceert geschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem en schreef in 2011 'Een kleine geschiedenis van de mensheid' dat vervolgens 100 weken op de eerste plaats van de Israëlische ranglijsten stond. Inmiddels is het in 32 talen vertaald en heeft de Nederlandse uitgever 'Sapiens' aan de titel toegevoegd. Een beetje overdreven...

Harari vertelt op een aanstekelijke wijze over het ontstaan en de ontwikkeling van de mens. Overzichtelijk, helder en overtuigend verdeelt hij het proces tussen toen en nu in een aantal revoluties: de cognitieve, de agrarische, de wetenschappelijke revolutie. In de cognitieve fase onderscheidt de sapiens zich van andere soortgenoten door een taal te ontwikkelen waarmee je meer kan dan alleen de andere leden van je groep te waarschuwen voor naderend onheil. Sapiens kan nu roddelen, verzinnen, fantaseren en vooruitdenken.

En daarmee was eigenlijk het hek van de dam. Maar eerst kwam de agrarische revolutie en cultiveerde Sapiens wilde gewassen en domesticeerde hij wilde dieren en werd hij geketend aan zijn velden en weiden en werd hij slaaf van zijn gedomesticeerde dieren en gecultiveerde gewassen. De grootste zwendel van de geschiedenis, beweert Harari en hij heeft een punt. Maar deze revolutie was onomkeerbaar, dus doen we het ermee. We verzinnen een identiteit voor onszelf en een andere voor de buren, we fantaseren goden en leiders, koninkrijken en een leven na de dood.

Zo rommelen we wat aan tot de 15e eeuw, waarin we ineens beseffen dat we niet alles weten, dat er dingen zijn die we niet begrijpen. Jodendom, christendom en islam hadden altijd alle antwoorden, maar die voldeden niet meer. De wereld bleek rond, de aarde draaide om de zon, Sapiens stopte met het bestuderen van de oude tradities en legde de nadruk op nieuwe waarnemingen en experimenten.

En dat doen we nog steeds tot op de dag van vandaag. Je vraagt jezelf wat de volgende revolutie zal zijn.

- cultuur & geschiedenis

- populair wetenschappelijk

- leest lekker

- nieuwe inzichten

- van harte aanbevolen

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint