Love and hatred / William L. Shirer

Een tumultueus huwelijk met ongekende hoogte - en dieptepunten, maar vooral veel strijd. Strijd om de rechten van zijn werk (Leo gaf er niets om; Sonya dacht aan haar oude dag en die van hun dertien kinderen); strijd om het land en het personeel; anarchisme en christendom.

Beiden hielden dagboeken bij en schreven daarin berichten naar elkaar, wanneer hun strijd gewone, verbale communicatie onmogelijk maakte. Soms hielden ze hun dagboeken voor elkaar verborgen, maar dan gingen ze er schielijk naar op zoek. En dat wisten ze van elkaar. Dat was de kern van hun Love and Hatred.

Op het eind van zijn leven trekt Tolstoy de wijde wereld in en laat Sonya achter. Hij kwam niet ver en overleed in het huis van de stationschef in Astapovo. Een van de droevigste foto's in het boek is die van Sonya, die haar man achterna is gereisd en op het station door het raam tuurt, op zoek naar haar man.

- Rusland

- biografie/literaire geschiedenis

- must read

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint