The devil all the time / Donald Ray Pollock

“Some people they tell me I have the blood of the land in my voice,” zingt Dylan op zijn 33e album Together through life en datzelfde kun je zeggen van Donald Ray Pollock's boek The devil all the time.

Het is een van die zeldzame boeken die bijna niet neer te leggen zijn. Het gaat maar door. Wham! Bam! Het boek leest als een film.

Religie en vooral de waanzin ervan, de brute excessen, spelen een belangrijke rol in dit mozaïek van verhalen over Arvin, de zoon van een man die zijn leven lang met de duivel strijdt en op een gerooide plek in het bos met God praat en krankzinnige offers brengt.

Carl en Sandy Henderson geven een heel aparte invulling (seks, moord en foto's) aan hun vakanties. Sandy's broer is sheriff en weet van niets, maar vermoedt het een en ander.

Preacher Roy en zijn invalide partner, een virtuoos op de gitaar, zijn op de vlucht voor de politie.

Het boek puilt uit van vreemde, maar volstrekt geloofwaardige types, die in uitzichtloze armoede soms zinloos geweld plegen om vervolgens vroom naar de kerk te gaan.

In het midden van deze rollercoaster groeit Arvin op, al jong een wees, en vindt zijn eigen weg. Een goede man, met een groot gevoel voor rechtvaardigheid... en wraak.

William Gay, auteur van The long home, schrijft over The devil all the time: “Hits you like a telegram from hell.” En dat klopt precies.

- roman

- Meade, Ohio

- Seks, moord en religie

- ongelooflijk geloofwaardig

- must read

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint