De onderwaterzwemmer / P.F. Thomése

Heb ik mij toch weer laten verleiden door dat vermaledijde boekenpanel van De Wereld Draait Door. Hun enthousiaste aanbeveling van De onderwaterzwemmer van P. F. Thomése veroorzaakte bij mij het gevaarlijke klik-klik-gedrag, waarmee ik de volgende ochtend het boek in huis had. Het beste boek van de maand! Zeiden ze. Ik had nog niets van deze auteur gelezen.

Ik had het boek vrij vlot uit en wist toen even niet wat ik ervan vond. Wat overheerste was de antipathie die ik voor de hoofdfiguur ontwikkeld had. Wat een zeikerd, wat een slappe lul. Het verhaal wordt vanuit het perspectief van deze Martin verteld en het boek staat vol met vragen die hij zichzelf stelt. Een besluiteloos en onzeker mens. En we komen maar heel weinig van hem te weten, want Thomése beperkt zich tot de hoofdzaak: De jonge Martin verliest zijn vader wanneer hij samen met hem in 1944 de rivier overzwemt. Dan springen we dertig jaar vooruit en belanden we in 1974 in Charleville, Afrika, waar hij met zijn vrouw een Foster child, dat ze jarenlang hebben gesponsord, willen opzoeken. Martin vindt het een slecht plan en was liever bij zijn dochter in Nederland gebleven. De tocht door donker Afrika wordt een nachtmerrie en Martin staat erbij en kijkt ernaar. Doet zijn best, maar faalt.

Dan springen we weer dertig jaar in de tijd en zijn we op Cuba, of all places. Martin ligt in het ziekenhuis en is stervende. Leuke ontknoping en de redding lijkt nabij.

Maar wat heeft het nu allemaal met die onderwaterzwemmer te maken? Dat wordt niet duidelijk, ik zal het wel gemist hebben.

De uitgever prijst op de achterflap het boek aan met:“...spannende en aangrijpende roman over onherstelbaarheid van verlies en schuld daarover. En over redding, die komt wanneer je haar niet verwacht – maar die, onder water. steeds met je is meegezwommen.”

Mwah... beetje overdreven.

Thomése had een idee en heeft dat vakkundig uitgewerkt, maar meeslepend is het niet.

- roman

- vakkundig

- Nederland, Afrika, Cuba

- 1944, 1974, 2004

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint