In the light of what we know / Zia Haider Rahman

Het verhaal wordt verteld door een oude vriend die hij uit het oog verloren heeft en die in 2008, wanneer de bankencrisis volop aan de gang is, ineens voor zijn deur staat. Ze leerden elkaar kennen aan de universiteit van Oxford en hadden meteen een band, ook omdat ze beiden uit Bangladesh kwamen. De ik-figuur stamt uit een rijke familie met een zeer invloedrijke grootvader. Zahar, de vriend, hoogbegaafd, komt uit een arm gezin. Zijn vader werkt als ober in een Pakistaans restaurant.

Zahar blijft een paar dagen logeren en vertelt zijn verhaal. Een bekentenis en een beschuldiging. Hoe hij in zijn studententijd een meester-timmerman werd, hoe hij verzeild raakte in een upper class Engelse familie en verliefd werd op de dochter des huizes, Emily Hampton-Wyvern. Het wordt een moeizame relatie, want Emily is the most unreliable person on earth. Hij wordt jurist en handelt in derivaten. Hij regelt een baan voor de ik-figuur, maar ontkent dat hij dat gedaan heeft. Zahar blijkt een mysterieuze, gekwelde man.

Het verhaal speelt zich behalve op de universiteiten ook in New York en London af, maar vooral in Pakistan en Afganistan waar Zahar werkt voor de United Nations. Emily werkt daar ook en het kost Zahar veel moeite haar tussen vluchten van Kabul naar Islamabad te ontmoeten. Ze vraagt hem ten huwelijk, maar verschijnt dan vervolgens niet op de eerstvolgende afspraak. Het is hartverscheurend.

Maar de kracht van het boek ligt hem toch vooral in de eigentijdsheid. De bankencrisis, de problemen in Afganistan en Pakistan, de corruptie, en hoe twee Bengalen zich staande houden in de Westerse maatschappij. Wanneer de ik-figuur en Zahar in Londen uit een bioscoop komen, worden ze opgewacht door een stel hevig getatoeëerde Neonazi's. Spreken jullie eigenlijk wel Engels, vraagt er een met een kwaadaardige grijns. Het antwoord van Zahar: Terribly sorry. Not a word. Good day,' in prachtig BBC-Engels.

Zia Haider Rahman, een bankier die in derivaten handelde en ook actief was als jurist voor mensenrechtenorganisaties, schreef een boek: “In the light of what we know”. Een verpletterend debuut.

Rahman, geboren in Bangladesh, studeerde in Oxford, Cambridge, München en Yale. Hij is overduidelijk een erudiet mens en laat dat in zijn debuutroman duidelijk merken. De ik-figuur is naar hem zelf gemodelleerd; erudiet, filosofisch en een rasechte raconteur. Het boek leest als een autobiografie.

- grootse roman van de 21e eeuw

- erudiet

- filosofisch

- hartverscheurend

- eigentijds

- moderne klassieker

- must read

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint