The buried giant / Kazuo Ishiguro

Tien jaar hebben we er op moeten wachten, maar het was de moeite waard. Kazuo Ishiguro schreef een fabuleus boek: The Buried Giant.

Ishiguro's vertelling speelt zich af in het Engeland van de vroege middeleeuwen. De Romeinen hebben het land verlaten, Koning Arthur is dood, maar zijn trouwe volgelingen leven nog. Na bloedige veldslagen wantrouwen de Britten en Saksen elkaar nog steeds, maar het land is gehuld in een mist van vergetelheid. Mensen hebben nauwelijks nog herinneringen, goede, noch slechte. Ergens sluimert de draak Querig en de wegen worden onveilig gemaakt door trollen.

Tegen deze achtergrond vertelt de niet nader geduide verteller over een ouder echtpaar, Axl en Beatrice, dat eropuit trekt om hun te zoon te bezoeken. Ze herinneren zich niet precies waar hij woont, wanneer hij het ouderlijk huis heeft verlaten, noch de reden waarom.

Hun voetreis zal enkele dagen in beslag nemen en onderweg ontmoeten ze een veerman, die een vreemd verhaal vertelt over de mensen die hij naar de overkant kan brengen en wat hun daar te wachten staat. Ze raken verwikkeld in tal van avonturen met ridders, vijandige dorpsbewoners, ze zoeken hun toevlucht in een klooster met kwaadwilligen monniken, en nemen een moedig, slim jongetje van twaalf jaar, die op zijn beurt op zoek is naar zijn moeder, onder hun hoede.

Gaandeweg komen er af en toe kleine herinneringen terug. Sommige zijn beangstigend. Zal hun relatie wel bestand zijn tegen deze nieuwe herinneringen? Wie was Axl in zijn jonge jaren?

Hoewel het doel van de reis onveranderd blijft – een bezoek aan hun zoon – besluit het gezelschap dat eerst de draak moet worden gedood, omdat die verantwoordelijk is voor de mist van vergetelheid die het land in zijn ban houdt.

De verteller is op de achtergrond geraakt, maar duikt nadrukkelijk op in het laatste hoofdstuk waarin alles kantelt en je gedwongen wordt over alles wat je gelezen hebt nog eens goed na te denken. Het verhaal zindert na.

De in Engeland opgegroeide Japanner Ishiguro (1954) heeft slechts zeven boeken op zijn naam waarvan in 1989 The remains of the day de Booker prijs won en werd verfilmd, net als Never let me go uit 2005.

- fantastisch, fabuleus

- vroege middeleeuwen

- ridders, trollen, een draak en een veerman

- intelligente avonturenroman

- must read

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint