The hare with amber eyes / Edmund de Waal

The hare with amber eyes van Edmund de Waal won in 2010 de Costa Award, net als H for Hawk van Helen Macdonald in 2014. Die Costa Award heette tot 2006 de Whitbread Book Award en ook toen al stond het garant voor uitzonderlijke boeken.

Edmund de Waal is een toonaangevende keramist, die een collectie van 264 netsuke's erfde van een oudoom in Tokio. Netsuke's zijn Japanse handgesneden houten of ivoren beeldjes, niet groter dan een lucifersdoosje. Veel van die netsuke's waren al generaties in het bezit van De Waals familie en in zijn boek ontrafelt de auteur zijn familiegeschiedenis tegen de achtergrond van een turbulente eeuw.

Het is een verhaal van rijke joden, de Ephrussi's, bankiers en handelaren in graan, kunstliefhebbers en verzamelaars die voortdurend het hoofd moeten bieden aan het aanhoudend antisemitisme, ongeacht waar ze wonen: Odessa, Parijs, Wenen.

Het was Charles Ephrussi die de 264 netsuke's kocht in Parijs rond 1875 van ene Sichel, die op zijn beurt de kleinoden in Japan had gevonden in een Nagasaki bazaar. Hij betaalde slechts een dollar per stuk. De Waal (zijn grootvader was Nederlander, vandaar de naam) ontrafelt ook dat Charles Swann in Proust's A la recherche du temps perdu heel erg veel overeenkomsten vertoont met Charles Ephrussi, de kunstverzamelaar en recensent.

The hare with the amber eyes is een persoonlijke biografie gezet in bijna twee eeuwen van Europese geschiedenis. Fascinerend en in een ruk uit te lezen.

- geschiedenis

- biografie

- familie saga

- kunst

- joden en antisemitisme

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint