Birk / Jaap Robben

'Een roman die langzaam je keel snoert', schreef de Volkskrant en gaf het boek van Jaap Robben vier sterren. Helemaal terecht!

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een jonge puber die zijn vader verliest en alleen achter blijft op het eiland met zijn moeder en buurman Karl. Het verlies van Birk, de vader en echtgenoot, wordt door iedereen op een andere manier verwerkt en leidt bij de vijftienjarige Mikael tot veel onbegrip. De moeder acteert verward in de ogen van haar zoon en hij gist naar haar bedoelingen. Wanneer ze hem dwingt de kleren van zijn vader te dragen, weigert hij, en als hij later daar toch mee instemt, ontdekt Mikael dat zij de kleren aan de buurman heeft gegeven. De jongen haalt ze terug, zodra Karl met zijn schuit uit vissen is.

Uit het verlaten huis van mevrouw Augusta, die kort ervoor is overleden, haalt Mikael kleine cadeautjes voor zijn moeder, net zoals zijn vader dat deed. Snuisterijen zijn er niet meer, dus moet hij kiezen tussen een garde of een mesje uit de keukenla.

In hetzelfde huis vindt hij een broedende meeuw op het bed van mevrouw Augusta en besluit het jong, zodra het uit het ei komt, te voeden in de hoop dat het later zijn meeuw zal worden.

Ondertussen blijft de seksuele ontwaking van Mikael niet uit en de simpele, boerse plannen van Karl met Mikaels moeder worden ook steeds duidelijker.

Er gebeurt heel weinig in deze roman, maar wat er gebeurt, is van groot belang en prachtig en sober beschreven. Een origineel en verrassend werk dat in de kleine Colibri uitvoering uitstekend tot zijn recht komt. Aanradertje, ook voor de vakantie

- Knap debuut

- ingetogen

- lees maar

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint