Judas / Amos Oz

Amos Oz is een groot schrijver en al jaren kandidaat voor de Nobelprijs voor literatuur. Met zijn laatste roman Judas bevestigt hij nogmaals zijn kandidatuur. De meester bewijst opnieuw dat een goede roman geen grote drama's nodig heeft, geen moord, geweld en incest. Geen ontknoping op de laatste pagina.

Een oude man, een student en een vrouw van middelbare leeftijd brengen door omstandigheden een winter door in een oud huis in Jeruzalem aan het eind van de jaren vijftig. De levens van deze drie personen ontvouwen zich langzaam. Dat gebeurt in de gesprekken tussen de oude man en de student, die zijn studie heeft opgegeven en niet langer meer vertrouwen heeft in zijn scriptie die gaat over de vraag hoe joden door de eeuwen heen tegen Jezus hebben aangekeken. De twee praten iedere avond over Arabieren en Joden, de nog zo jonge staat Israël, literatuur en filosofie. En over de scriptie. Met de vrouw voert hij andere, spaarzame gesprekken van weinig woorden, maar – voor wat de jongen betreft – met veel emotie. Heel langzaam laat zij iets los over haar overleden vader, in wiens huis het drietal woont, en over haar man die sneuvelde in de Onafhankelijkheidsoorlog.

De apostel Judas is over de hele wereld het symbool van verraad en verraad speelt een belangrijke rol in dit boek. Maar het behelst veel meer. Amos Oz slaagt erin de sfeer van de jaren vijftig in Jeruzalem te vangen, waarin af en toe, volkomen zinloos, over en weer schoten worden gelost vanuit de wachtposten langs de grens die toen nog dwars door de stad liep. Het is ook een Bildungsroman waarin de student Smoeël Asj volwassen wordt. De oude man, voormalig geschiedenisleraar Gersjom Wald, biedt wijsheid en humor, terwijl de vrouw, Atalja Abarbanel, een ongenaakbaar mysterie blijft.

Een meesterwerk.

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint