Preparation for the next life / Atticus Lish

Preparation for the next life is een uitzonderlijk verhaal over twee jonge mensen in Queens die beiden worstelen een nieuw leven op te bouwen. Zou Lei is een illegale immigrante die haar nomadenbestaan in de afgelegen steppen van Noordwest-China achter zich liet. Ze is moslim, haar moeder een Uighur en haar vader een Han Chinees. Ze vindt werk in Chinese restaurants in New York en wordt uitgebuit, niet alleen omdat ze binnen deChinese gemeenschap een paria is, maar ook omdat ze de verschillende

Chinese dialecten niet beheerst.

Brad Skinner trekt naar New York nadat hij drie tours in Irak heeft gevochten. Hij huurt een kelderkamer bij de familie Murphy waar de zwaarlijvige moeder aan de keukentafel dunne sigaretjes zit te roken, vader zelden thuis is en zoon Jimmy binnenkort uit de gevangenis zal komen. Skinner is getraumatiseerd,

leeft van drank, drugs en medicijnen. Af en toe een pizza of een hamburger.

Wanneer hij Zou Lei ontmoet wil hij zijn leven beteren, maar de relatie verlooptmoeizaam, omdat Zou Lei nauwelijks Engels spreekt, maar vooral omdat Skinner last heeft van zijn trauma's en de in de oorlog opgelopen verwondingen. Ze maken vage plannen voor de toekomst, willen trouwen, maar weten niet hoe, omdat Zou Lei illegaal is.

Dat is in het kort waar het boek over gaat, een gemankeerde liefde onder moeilijke omstandigheden. Het bijzondere is de manier waarop Atticus Lish het verhaal vertelt.

Het is alsof er een groot aantal fragmentatiebommen zijn ontploft en de schrijver de lezer bij de hand neemt en min of meer veilig langs de rokende puinhopen voert. De achterbuurten van Queens komen tot leven met de talloze sjofele winkeltjes en neringen van Chinezen, Mexicanen, zwarten en blanken en kleurlingen, restaurants, dichtgetimmerde huizen, garages en opslagplaatsen. Het is ruw en ruig, het zindert en dampt, het stinkt en het leeft. Een war zone. En wanneer de kolossale en gewelddadige Jimmy uit de gevangenis komt en zich thuis weer bij zijn moeder meldt, wordt het gevaarlijk.

Een verpletterend debuut.

Ook verkrijgbaar in het Nederlands: Ter voorbereiding op het volgende leven, uitgever Hollands Diep. 19,99

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint