God help the child / Toni Morrison

Toni Morrison won in 1993 de Nobelprijs voor literatuur. Morrison is de stem van de Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten, maar de thema's die ze aansnijdt zijn universeel. God help the child is haar eerste boek dat zich in deze tijd, de eenentwintigste eeuw, afspeelt, maar eerlijk gezegd heb je dat pas door wanneer iemand zijn laptop op tafel openvouwt.

De consequenties van schade die kinderen oplopen in hun jeugd vormen het centrale thema van dit fantastische boek. Sweetness, de moeder van the child, begrijpt pas aan het eind van haar leven hoe belangrijk opvoeding is. They might never forget...

En de liefde, de ongrijpbare en onbegrijpelijke liefde tussen moeder en dochter en tussen dochter en haar geliefde, speelt een alles verzengende rol. Het is liefde met littekens.

Het boek begint met de geboorte van Bride en de ontsteltenis van Sweetness over de gitzwarte huidskleur van haar kind, zo veel zwarter dan zijzelf.

Bride wordt een succesvolle, bloedstollend mooie zwarte vrouw die al haar problemen achter zich heeft gelaten. Ze krijgt een relatie met de mysterieuze Booker en proeft echte liefde voor de eerste keer. Booker gaat gebukt onder de dood van Adam, zijn oudere broer, die hij liefhad als een tweelingbroer. Terwijl zijn ouders, broers en zussen doorgaan met het leven, torst Booker de herinnering aan Adam als een zware last met zich mee. De onuitgesproken gebeurtenissen van hun jeugd blijken een obstakel in de liefde en Booker gaat ervandoor.

Morrison (1931) schrijft zoals altijd prachtig en spaarzaam. Gruwelijke incidenten worden in een korte alinea neergezet. Je hapt naar adem. De verbintenissen, relaties, oorzaken en gevolg komen langzaam tot stand, omdat Morrison ze vertelt alsof je zelf deel uit maakt van de familie. Ze verspilt geen tijd aan invulling of achtergrond. Alles blijkt uit het verhaal zelf. Een unieke manier van vertellen, die ze in al haar boeken hanteert. Raadselachtig, maar glashelder.

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint