Us / David Nicholls

Soms hoor je iemand zeggen: 'mooi boek.' Dat is een afknapper, geen aanprijzing. Je weet dan alleen maar dat het geen slecht boek is en dat is te weinig om naar de boekhandel te snellen en het aan te schaffen. Een boek moet ambitieus zijn, vernieuwend, verrassend, verpletterend, spannend, informatief, en nog een hele lijst van epitheta, maar 'mooi' hoort daar niet bij. Het is te nietszeggend.

Us van David Nicholls is zo'n boek. Ik heb het met veel plezier gelezen en inderdaad het is mooi.

Het is ook wel eens aangenaam om een boek te lezen over gewone mensen met gewone problemen.

Het huwelijk staat op springen, maar zonder kletterende ruzies, klappen of geweld. De vrouw wil gewoon iets anders en de man begrijpt het niet. Hoe gewoon wil je het hebben? Er zijn geen geheimen verborgen in het verre verleden, geen lijken die uit de kast vallen. En er is een puberzoon die dwars ligt. Vader is een wetenschapper die een goede baan heeft die hij verfoeit en moeder is een artistiek type. Twee tegenpolen die zich tot elkaar aangetrokken voelen. Lang ging het goed, nu is het op. Dus plant de wetenschapper een reis langs de grote Europese steden, Parijs, Amsterdam, München in de hoop zo de balans in het gezin te herstellen. Dat lukt niet, of toch wel?

Met een flinke dosis humor en groot menselijk inzicht vertelt Nicholls een verhaal zoals dat ons allemaal zou kunnen overkomen. Heel mooi.

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint