Dear life / Alice Munro

Echt geluk, diep intens geluk zit soms in een klein verhaal. Amos Oz was al een populaire schrijver in Israël toen hij Winesburg, Ohio van Sherwood Andersen las en ontdekte dat een goed verhaal geen groot, meeslepend drama nodig heeft en geen krankzinnige plotwendingen of verbijsterende ontknopingen om een goed verhaal te zijn. Winesburg, Ohio vertelt de verhalen van een aantal inwoners van dat stadje waar weinig gebeurt, maar waar mensen leven, liefhebben, gek doen, jaloers worden, vergevingsgezind of juist wraakzuchtig zijn. Gewone mensenlevens met gewone gevoelens en dingen die gebeuren.

De meesteres van het korte verhaal is de Nobelprijswinnares Alice Munro. In haar bundel Dear life schrijft ze over eenvoudige levens van alledaagse mensen. Subtiel en precies introduceert ze haar hoofdfiguren en laat ze leven, zoals in The drifter waar een jonge alleenstaande vrouw een ex-soldaat in huis neemt die als dank voor de gastvrijheid een paar klusjes rond het bouwvallige huis doet. Aanvankelijk gaat het verhaal over de vrouw, maar geleidelijk aan komen we meer te weten over de man. Jaren gaan voorbij. De man vindt werk in de buurt en ziet iemand uit een ver verleden. Hij pakt zijn spullen en verdwijnt. Met open mond ga je terug naar het begin van het verhaal. Wat heb ik gemist?

In het verhaal dat deze bundel de titel gaf, komt Munro – naar eigen zeggen – dicht bij haar eigen verhaal. Ze vertelt hoe ze opgroeide net buiten een kleine stad, te ver om een stadsmens te worden, maar ook weer niet ver genoeg om van het platteland te zijn. Op een verre heuvel stond een huis en daar woonde Roly Grain, iemand die ze nooit zagen of kenden. Over Mr Grain vertelt ze verder niets en ze legt uit waarom. “...this is not a story, only life.” (ik dacht onvermijdelijk aan Dylans “It's allright, Ma, it's life and life only).

Alice Munro heeft dat bijzondere talent waarmee ze figuranten opvoert die een verhaal ineens een heel andere wending geven, zonder drama of literaire kunstgrepen. Iedereen die aspiraties heeft een verhaal te schrijven, moet eerst langs Alice.

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint