England and other stories / Graham Swift

Het lijkt er toch echt op dat het korte verhaal weer in gratie is aangenomen. Ook Graham Swift bracht na zeven succesvolle romans, waaronder Last Orders, dat de Booker prize won en Waterland, in 2014 een bundel korte verhalen uit: England and other stories. De vijfentwintig verhalen las ik in een weekend achter elkaar. Het was net een doos met heel fijne, handgemaakte en exclusieve bonbons, ik kon er geen genoeg van krijgen.

Schijnbaar moeiteloos beschrijft Swift Engelse levens, waar iets aan de hand is, een dilemma, een teleurstelling, een ontmoeting. Levens zoals ieder ander leven, maar dan van binnen bekeken. In de verhalen krijgen de hoofdpersonen de aandacht die ze verdienen en zullen daarom nog lang deel uit maken van je eigen leven. Zoals Holly en Polly, twee laboranten die geschikt sperma samen brengen met geschikte eicellen, maar zelf nog geen man hebben. Of Johnny Dewhurst, een komediant on tour die bij het ochtendgloren in een greppel belandt. Er zijn ook schrijnende verhalen zoals Mrs Kaminski die na een ongelukkig val onderweg denkt te zijn naar Polen en Daisy Baker die doodsbang is voor Yorkshire.

Graham Swift is een ingetogen verteller die erin slaagt de essentie van een leven, een willekeurig leven, in woorden te vangen en de lezer deelgenoot te maken van dat leven. Briljant.

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint