The blue guitar / John Banville

John Banville maakt het zichzelf niet gemakkelijk in zijn laatste roman The blue guitar, waar overigens geen gitaar in voorkomt. Grote schrijvers dagen zichzelf uit en zoeken naar nieuwe manieren om het verhaal te vertellen. Deze keer is literaire schoonheid een doel op zich, onthulde de auteur in een interview.

Banville kiest voor een hoofdfiguur die op sarcastische wijze en met schijnbaar weinig vertrouwen vertelt over een periode in zijn leven. Er zijn zinnen te vinden waarvan je denkt: een goede redacteur had ze eruit gestreept. Maar daar gaat het nu net om. Soms leest het als een manuscript waar geen redacteur nog naar gekeken heeft. Maar schijn bedriegt, natuurlijk.

Oliver Orme is een succesvol schilder die na een dramatische gebeurtenis zijn inspiratie verliest. Alles is zinloos in het jaar dat hij beschrijft. Oliver Orme is ook een dief, hij steelt belangrijke snuisterijen van vrienden en familie. Stelen en schilderen, legt Orme uit, draaien om 'bezitten'. Dan steelt hij Polly, de twintig jaar jongere vrouw van zijn vriend Marcus de horlogemaker. Dat is het skelet waar het verhaal aan opgehangen is. Er is een schilder aan het woord die in alle vergezichten en in iedere lichtval een schilderij herkent van een grote meester. De lezer geniet en Banville ook. De zinnen ontvouwen zich, minutieus gecomponeerd, tot rijke wimpels die uitwaaieren boven het groene en natte Ierland, onder een hemel vol tinnen wolken en een oranje flard in het westen.

The blue guitar gaat over het creatieproces en Banville laat bij monde van Oliver Orme zien hoe moeilijk het is en welke glorieuze momenten gecreëerd worden wanneer het lukt. Techniek kun je leren en door te oefenen word je beter, but what about the rest of it, the bit that really counts, where does that come from?” En dat is de blauwe gitaar, zoals de quote van Wallace Stevens op de titel pagina: Things as they are/are changed upon the blue guitar.

Het boek leest als een schilderij waar je uren naar kan kijken, tot je het uit hebt. Magistraal.

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint