The penguin lessons / Tom Michell

Dit boek kwam ik tegen bij mijn lokale boekhandel. Ik had er niets over gelezen, kende de schrijver niet en was nergens een recensie tegengekomen. Het is een mooi gemaakt boekje en omdat ik zelf druk in de weer ben met het maken van een mooi boek, kan ik het vakmanschap en de schoonheid ervan meer waarderen.

Tom Michell is een amateur kunstenaar, werkt in Cornwall in het familiebedrijf en tekent graag flora en fauna. Inmiddels is hij opa van drie kleinkinderen en besluit hij het verhaal op te schrijven over zijn avontuur met een pinguin. The penguin lessons

Patagonië in het zuiden van Argentinië had in de jaren zeventig een bijzondere aantrekkingskracht. Paul Theroux nam de trein in Massachusetts en reisde verder per trein (soms per bus) naar het uiterste zuiden van het Amerikaanse continent. En schreef daarover in 1979 The old Patagonian Express. Twee jaar eerder deed de Engelsman Bruce Chatwin hetzelfde en schreef in 1977 In Patagonia. Beide schrijvers waren 34 toen ze die reis maakten. Veel andere reizen en boeken zouden nog volgen.

Tom Michell ging die twee voor in 1974/75 toen hij 23 was en geen plannen had ooit een boek te

schrijven. Hij was een avontuurlijk ingestelde natuurliefhebber die had gesolliciteerd naar een lerarenbaan op een chique Engelstalige school in Buenos Aires. Tijdens de vakanties trekt hij erop uit. Op reis in Uruguay vindt hij een met olie besmeurde pinguïn die hij mee naar huis neemt en schoonmaakt. Wanneer hij daarna de vogel weer terugbrengt naar zee, weigert het beest het water in te gaan, vermoedelijk omdat het beseft dat zijn veren door de zeep niet langer waterafstotend zijn. De pinguïn blijft zijn redder volgen als een puppy.

Dan volgt een hilarisch verhaal over het smokkelen van een toch vrij grote vogel over de grens naar Argentinië en de band die ontstaat tussen de pinguïn en Tom Michell, die zijn nieuwe vriend Juan Salvador (Jan de redder) noemt en soms ook Juan Salvado (Jan de geredde). Het beest heeft het uitstekend naar zijn zin op het balkon van de school waar Michell zijn kamer heeft. Juan Salvador wordt de mascotte van het rugby team, ontvangt met veel genoegen leerlingen op zijn balkon en mag uiteindelijk aan het eind van het schooljaar, vlak voordat het zwembad wordt geleegd en schoongemaakt, weer eens proberen te zwemmen.

Maar Michell weet dat het dier uiteindelijk toch weer terug moet in de natuur en gaat op zoek naar een kolonie van zijn soortgenoten. Die reis brengt hem naar Patagonië, waar hij tijdens een van de ijzingwekkend koude nachten bijna doodvriest. en geen geschikte kolonie vindt. Het probleem wordt nijpend...

Een allermooist boek over vriendschap tussen mens en dier, hoe onwaarschijnlijk ook, toch waargebeurd.

Ook in het Nederlands verkrijgbaar: De pinguïnlessen/Thomas Rap/ paperback/€ 19,90

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint