Hemingway in love / A.E. Hotchner

Ik denk niet dat Hemingway (1899-1961) nog veel gelezen wordt, ik lees hem ook niet meer, maar ga dat zeker nu weer doen. Een jaar geleden werd een van de grootste Amerikaanse schrijvers uit de vorige eeuw na de aanslagen in Parijs opeens weer relevant toen zijn in 1964 postuum uitgegeven boek A moveable feast een bestseller werd in Frankrijk. Het boek is een ode aan de stad waar hij in de jaren twintig woonde en worstelde met zijn schrijverschap.

Nu is er een nieuwe, kleine biografie over Hemingway van de hand van A.E. Hotchner die in 1966 al een omvangrijke biografie schreef: Papa Hemingway. Ik heb (of had) dat boek, maar kan het nergens meer vinden. Ergerlijk.

Hotchner was twintig jaar jonger dan Hemingway ('Hotch' is nu 97) en een goede vriend met wie hij tal van reizen maakte en avonturen beleefde. Tijdens de laatste jaren van zijn leven leed Hemingway, die in 1954 de Nobelprijs voor literatuur ontving, aan depressies, paranoia en suïcidaal gedrag. Hij heeft een tijd doorgebracht in een gesloten inrichting waar hij de toen nog gangbare elektroshocktherapie onderging. Twee weken nadat hij uit de inrichting werd ontslagen, beroofde hij zich van het leven.

Hotchner heeft 55 jaar gewacht met het publiceren van de intieme ontboezemingen van Hemingway, met name om Mary – Hemingway's vierde vrouw – te ontzien en die om die reden niet in de biografie Papa Hemingway waren opgenomen.

In Hemingway in love onthult Hotchner de waarheid over het romantisch leven in Parijs van de worstelende auteur die op het punt stond door te breken. De affaire met Pauline dat hem zijn huwelijk met Hedley zou kosten. De gevolgen van de publicatie in 1926 van zijn eerste roman The sun also rises, een sleutelroman waarmee hij zich vervreemde van de vrienden waarover hij schreef.

In Hemingway in love leren we de schrijver kennen als een nederig mens die bedachtzaam en vol spijt terugkijkt op de fouten die hij heeft gemaakt.

Een ontroerend boek waardoor ik mij genoodzaakt zie al die oude, prachtige boeken die ik al verslond, nog eens over te lezen. En naarstig op zoek te gaan naar een tweedehands exemplaar van Hotchners biografie uit 1966. En, ontdek ik nu, The sun also rises ben ik ook kwijt...

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint