The perfumed garden / Shaykh Nefzawi

2 Oct 2016

Het spijt me meer dan ik kan zeggen, maar ik kom er niet doorheen. Halverwege Barkskins van Annie Proulx ben ik het spoor bijster en heb ik het boek weggelegd. Sorry Annie, ik ben een fan, ik las alles van je, maar dit is too much. De achterflap zegt dat het een epische, schitterende, gewelddadige, magnifieke, dramatische roman is over het neerhalen van 's werelds bossen. Klopt allemaal, denk ik, maar bijna halverwege (pagina 250!) leg ik je weg. Dat ligt vast aan mij en mijn eigen onrustige gemoedstoestand. Ik kan het niet opbrengen geboeid te blijven bij 300 jaar geschiedenis van de afstammelingen van twee protagonisten. Sorry. Misschien probeer ik het later nog een keer.

 

Met niets anders om handen pakte ik een heel oud boekje op dat ik in Israël in een tweedehands-boekwinkel op de kop tikte: The perfumed garden van Sheik Nefzawi, die het schreef in de periode tussen 1394 en 1433. Een heerlijk boek over coïtus. Een heel respectvolle, maar ook grappige verhandeling over de liefde tussen man en vrouw, waarbij de vrouw als een godin verleid moet worden en vermaakt. De verhalen in het boek doen denken aan de vertellingen van duizend-en-een nacht. Sprookjesachtig. Zoals het verhaal over de dienaar die een mantel cadeau krijgt. Een rijke vrouw begeert die mantel, maar de man weigert hem af te staan tenzij de vrouw met hem naar bed gaat. De vrouw stemt toe, tegen het nadrukkelijke advies van haar dienstmaagd in, die de man kent als een slimme bedrieger. En de vrouw wordt inderdaad slachtoffer van een list, krijgt de mantel niet, maar had wel fantastische seks.

Het meest interesseerde mij de lange inleiding waarin verteld wordt over het Arabische origineel, wat er nog meer in stond (een hoofdstuk over pedofilie als algemeen geaccepteerd verschijnsel – dat hoofdstuk is op mysterieuze wijze spoorloos verdwenen), wie het ontdekte en vertaalde, wie ermee aan de haal ging, enzovoort. Net zo fascinerend als de verhalen in het boek zelf.

 

 

 

Please reload

© Uitgeverij Terebint