Schuld / Walter van den Berg

Ik begon aan Schuld van Walter van den Berg en legde het halverwege weg. Dat zette mij aan het denken. Ben ik een snob? Waarschijnlijk wel, maar een snob die weet dat hij een snob is, mag serieus genomen worden.

Schuld is een bestseller, dus echt waardeloos kan het niet zijn, het verhaal raakt kennelijk een zenuw. Maar ik kon het niet opbrengen het uit te lezen. Je zou derhalve kunnen concluderen dat het niet voor mij geschreven is.

Maar hoe geef je dan vorm aan de recensie van zo'n commercieel succes? Wat is de hype? Het boek heeft een ijzersterke cover met rood en zwart op een witte achtergrond. Rauw als het verhaal zelf. Het onbetrouwbare panel van DWDD verkoos het tot boek van de maand. Daarvan kan ik zeggen dat het panel zijn taak niet serieus genoeg neemt. Er zijn veel betere boeken! Echt waar. Van de andere kant zet dit panel wel de mensen aan het lezen en dat is dan weer bewonderenswaardig.

“Schuld” is het ultieme 'eigentijdse' boek. Eigentijdser dan dit krijg je de verhalen niet. Een crimineel milieu in Amsterdam West, waar Van den Berg opgroeide, wordt volstrekt geloofwaardig gebracht. Hulde. En ik bedoel dit niet sarcastisch.

Korte zinnen, veel eigentijds jargon, weinig wol. Voor wie ervan houdt is dit een fantastisch boek.

Ik mis diepgang, ontwikkeling en spanning. Schuld is niet voor mij geschreven.

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint