Hag - Seed / Margaret Atwood

Toen ik laatst Shylock is my name van Howard Jacobson las, ontdekte ik het Hogarth Shakespeare project. Hogarth press werd in 1917 opgericht door Virginia en Leonard Woolf. Hun missie was het publiceren van de beste literatuur van dat moment. In 2012 introduceerde Hogarth het Shakespeare project waar gerenommeerde auteurs worden uitgenodigd een werk van de Bard te hervertellen. Zie het lijstje onderaan.

Margaret Atwood kennen we sinds 1985 van haar doorbraak met The Handmaids tale, een futuristisch verhaal over Offred die als enige vrouw in de republiek Gilead nog vruchtbaar is en daarom nog maar een taak heeft: kinderen krijgen. Ze rebelleert... Een schurende satire en een ernstige waarschuwing.

Nu heeft Atwood haar tanden gezet in The Tempest, Shakespeares laatste toneelstuk. Het is een ongelooflijke plezierige uitdaging voor de auteur én voor de lezer. Je hoeft er geen Shakespearekenner voor te zijn, maar hoe meer je weet, hoe meer plezier je aan haar vertelling beleeft. Ik begon met de korte samenvatting van het stuk achterin haar boek, want ik had The Tempest zelf nooit eerder gelezen.

In Hag-seed (Heksengebroed) verliest Felix zijn baan als Artistic Director van een theaterfestival door verraad en bedrog van zijn assistent. Felix leeft nu afgelegen in een hut in een bos en treurt om het verlies van zijn baan, zijn vrouw, maar vooral zijn dochtertje Miranda. Hij zint op wraak.

Hij wordt gevraagd een toneelstuk op te voeren met de gevangenen van de Fletcher Correctional. Felix kiest Shakespeare en het lukt wonderbaarlijk. Macbeth, Richard III, maar diep in zijn hart wil hij The Tempest opvoeren, een stuk over wraak en uiteindelijk vergiffenis. Het stuk over Prospero, de tovenaar, en zijn dochter Miranda. Miranda, dezelfde naam die Felix zijn dochtertje gaf... Hij ziet zijn kans schoon wanneer hij hoort dat zijn voormalig assistent, inmiddels een belangrijk politicus, de Fletcher Correctional zal bezoeken. Met zijn opvoering van The Tempest, vol illusies en elven en tovenarij, zal hij zijn naam weten te zuiveren, zal zijn wraak zoet zijn. Als het allemaal lukt...

Een heerlijk boek.

PS Toen ik het uit had, greep ik mijn Shakespeare Bijbel van de onovertroffen criticus Harold Bloom en las ik nog eens na wat hij allemaal te zeggen heeft over The Tempest. Je krijgt er geen genoeg van.

Shakespeare – the invention of the human / Harold Bloom.

Heksengebroed – Margaret Atwood / Nijgh & Van Ditmar.

Margaret Atwood The Tempest 2016 (Hag-seed)

Tracy Chevallier Othello 2017

Gillian Flynn Hamlet 2021

Howard Jacobson The Merchant of Venice 2016 (Shylock is my name)

Jo Nesbo Macbeth 2017

Edward St Aubyn King Lear 2018

Anne Tyler The taming of the shrew 2016 (Vinegar girl)

Jeanette Winterson The winter's tale 2015 (A Gap of Time)

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint