Where my heart used to beat / Sebastian Faulks

Ik las Where my heart used to beat van Sebastian Faulks en heb ervan genoten. In Engelse en Amerikaanse recensies werd het boek minder goed ontvangen, laten we zeggen met drie sterren in plaats van vier. Hoewel ik niet meer zo graag over de Eerste of Tweede Wereldoorlog lees, heeft dit boek me toch bij de kladden gepakt.

Het boek is een lange autobiografie van een sombere, eenzame psychiater, dr. Robert Hendricks die in 1980 terugblikt op zijn leven naar aanleiding van een brief van een onbekende neuro-wetenschapper die hem uitnodigt op zijn Mediterraan eiland. Waarom? Wie is deze negentigjarige Alexander Pereira, die zegt de vader van Hendricks te hebben gekend. In de eerste Wereldoorlog. Voordat we daar achter komen vertelt Hendricks over zijn jeugd (armoedig, zonder vader die in de Eerste Wereldoorlog sneuvelde, studies met een beurs en dan de oorlog). Hendricks reist af naar het eiland en vertelt op aandringen van Pereira over zijn aandeel in de Tweede Wereldoorlog. In lange hoofdstukken zijn we getuige van de oorlog in Italië, de loopgraven, het wachten, en de schotwond die Hendricks in de ziekenboeg doet belanden. Hij wordt verliefd en beleeft een prachtige zwoele zomer van liefde en herstel.

Na zijn bezoek aan Pereira vertelt Hendricks over het verloop van zijn leven. Zijn studiegenoten, vriendinnen (weinig), zijn eerste baan, tweede, collega's en over zijn inzichten in de psychiatrie, die afwijken van de dan geldende dogma's. Hij schrijft artikelen en vervolgens een boek.

Hendricks keert nog twee keer terug naar het eiland van Pereira en leert het een en ander over zijn verleden en dat van zijn vader, maar vooral veel over zichzelf.

Het thema van het boek is geheugen, herinnering en de titel verwijst naar een gedicht van Tennyson In Memoriam. Hendricks houdt zich bezig met de vraag in hoeverre ons leven bepaald wordt door wat we ons herinneren en hoe we met die herinneringen omgaan.

Sebastian Faulks geeft een aantal prachtige bijrollen aan mensen in zijn omgeving, die allemaal tot leven komen en het boek een vaart geven die dr. Hendricks zelf schijnt te ontberen. Na zijn grote liefde in Italië gedurende die ene zomer in 1944, heeft hij geen liefde meer gekend, wel af en toe een prostituee, soms een vriendin.

Faulks schrijft met veel kennis over de twee belangrijkste onderwerpen, de oorlog en de psychiatrie, alsof hij zelf in de loopgraven heeft gelegen en zelf een gerenommeerd psychiater is. Dat blijkt Faulks niet te zijn. Hij studeerde geschiedenis. Hij schreef dit boek zoals een kok met slow-cooking een geweldige maaltijd bereidt. Het wordt smullen.

Ook in het Nederlands verkrijgbaar: Prometheus / Waar mijn hart ooit klopte / € 24,95

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint