The Gap of Time / Jeanette Winterson

Ik las het derde boek van het onvolprezen Shakespeare Project van Hogarth Press. De eerste was My name is Shylock van Howard Jacobson en de tweede Hag-seed van Margaret Atwood. Nu was het de beurt aan The gap of time van Jeanette Winterson, waarin zij Shakespeares voorlaatste toneelstuk hervertelt: The Winter's Tale.

Waar Jacobson en Atwood diepere lagen in hun hervertellingen probeerden aan te boren, waardoor je opnieuw met andere ogen naar het oorspronkelijk werk keek, beperkt Winterson zich tot een bijna volledige een op een omzetting van verleden naar heden. De koningen van Shakespeare zijn nu zeer succesvolle entrepreneurs, Pauline blijft assistente, de herder wordt een uitbater van een café en Autolycus een vrolijk onbetrouwbare handelaar in tweedehands auto's.

Winterson slaagt er deels in de diepe tegenstellingen en absurditeit van het toneelstuk om te zetten naar het heden en de manier waarop zij de waanzin van de seksuele jaloezie van Leontes/Leo Kaiser weergeeft is overtuigend.

Het bovenliggende thema (er zijn er veel meer...) van The Gap of Time is de alles verlammende jaloezie die Leo Kaiser voelt wanneer hij zijn vriend Xeno/Polixenes verdenkt van vreemdgaan met zijn vrouw Hermione/MiMi. De twee mannen zijn jeugdvrienden en hebben in hun adolescentie een amoureuze relatie gehad.

Polixenes zegt, wanneer hij terugblikt op die tijd:

We were as twinned lambs that did frisk i' the sun

And bleat the one at the other: what we chang'd

Was innocence for innocence: we knew not

the doctrine of ill-doing nor dream'd

That any did.

Alles gaat mis wat er mis kan gaan met tal van krankzinnige, maar volkomen geloofwaardige wendingen waarbij iedereen verliest, totdat we het leven volgen van de vondelinge, de dochter van MiMi, waarvan Leo denkt dat zijn vriend Xeno de vader moet zijn. Het verhaal neemt een Oedipus-wending wanneer Perdita (de dochter) en Xeno's zoon Zel elkaar in Amerika ontmoeten.

Uiteindelijk komen alle protagonisten weer bij elkaar en volgt de ontknoping.

Winterson verlaat bij die ontknoping het verhaal door te vertellen wat haar volgers allang wisten: ze is zelf geadopteerd en Shakespeares The Winter's Tale was voor haar dertig jaar lang een privé tekst. Ze schreef daarover (en het feit dat ze lesbisch is) in haar debuut van 1985 Oranges are not the only fruit.

The Gap of Time is een heerlijk boek en ook weer een goede start om met Shakespeare te beginnen.

Ook in het Nederlands verkrijgbaar: Het gat in de tijd / Nijgh &Van Ditmar / € 19,99

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint