Vinegar Girl / Anne Tyler

Vinegar girl van Anne Tyler is de vierde in de reeks van hervertellingen van Hogarth Press' Shakespeare Project. Eerder las ik My name is Shylock van Howard Jacobson; Hag-seed van Margaret Atwood en The Gap of time van Jeanette Winterson .

Anne Tyler, een succesvolle Amerikaanse auteur van bestsellers zoals The accidental tourist, koos voor The taming of the shrew, een komedie met dolle verkleedpartijen van mensen die zich voordoen als iemand anders. Het gaat over de vraag of een man (Petruchio/Pyotr) zijn vrouw (Katerina/Kate) kan temmen. Het stuk was en is nog steeds controversieel, want het lijkt erop dat de man, Petruchio, daar in slaagt, hoewel de laatste en langste speech van het stuk voor Katerina is die tegelijkertijd fier en volgzaam zichzelf blijft.

Welke moderne westerse vrouw zou zich vandaag nog zo laten ringeloren? Anne Tyler vond een briljante oplossing. Haar Kate is 29 en ongetrouwd, ze werkt met weinig plezier in de kinderopvang en verzorgt thuis haar vader, een wetenschapper, en haar 15 jarige beeldschone zusje Bunny. Het huishouden loopt niet helemaal op rolletjes. Kate kookt een keer in de week een grote pan stamppot met vlees en daar eten ze dan de hele week van. Het is geen vreugdevol leven. Dan stemt Kate in met het verzoek van haar vader een 'schijnhuwelijk' aan te gaan met zijn briljante, Oost-Europese assistent, Pyotr, wiens werkvisum afloopt, terwijl het belangrijke onderzoek nog in volle gang is en ze bijna een langverwachte doorbraak denken te bereiken. Kate's aanvankelijke verzet tegen dit waanzinnige plan neemt langzaam af, ze volgt haar aanstaande echtgenoot en ontdekt geleidelijk dat er ook winst te behalen valt. Ook in Vinegar girl is het laatste woord voor Kate en blijft ze fier zichzelf.

Het is een knappe hervertelling, een leuk verhaal met hilarische momenten. Of het iets heeft toegevoegd? Ik vond Hag-seed, My name is Shylock en The Gap of Time uitdagender.

Ook in het Nederlands verkrijgbaar: Azijnmeisje / Nijgh & Van Ditmar / 19,99

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint