Fathers and Sons / Ivan Turgenev

In mei 2014 kondigde ik het al aan: eens zal ik moeten beginnen met de grote Klassieke Russische schrijvers. Die uitspraak en dat voornemen waren te danken aan Het brilletje van Tsjechov van Michel Krielaars. Ik nam mij voor te beginnen met Ivan Turgenev, “de treurigste mens ter wereld”.

Ik vond in de aantrekkelijk geprijsde Penguin Classics reeks Fathers and Sons van Ivan Turgenev.

Laat ik daar maar mee beginnen, dacht ik. Je moet tenslotte ergens beginnen en mijn pensionering staat nu echt voor de deur.

Turgenev werd in 1818 geboren in Oryol, Rusland in een gezin van grootgrondbezitters met 500 lijfeigenen of horigen. Hij stierf in 1883 in Parijs. Tolstoy en Dostoyevski waren tijdgenoten en in Frankrijk raakte hij bevriend met Gustave Flaubert.

Fathers and Sons werd gepubliceerd in 1862, het jaar waarin het lijfeigenschap werd afgeschaft, en het verhaal speelt zich af in 1859, dus in de aanloop naar die afschaffing. Het waren roerige tijden, Rusland had zojuist the Krimoorlog verloren. Turgenev vertelt over de moeilijke relaties tussen de oude, behoudende garde en de jonge 'nihilisten', die nergens meer in geloven. Bazarov is zo'n jonge intelligente nihilist, die wordt gesteund en gevolgd door zijn jongere vriend en studiegenoot Arkady. De meningen over de roman waren zeer verdeeld, maar uiteindelijk zag Turgenev zich toch genoodzaakt Rusland te verlaten.

Het kan niet anders dan dat het over de “Russische ziel' gaat met enerzijds de hang naar tradities en geloof en anderzijds de nieuwe inzichten die de jeugd verkrijgt door zich te verdiepen in de filosofie van eigen bodem, maar vooral ook in die van het Westen. Ze lezen Galliani's Messenger, een Engelstalige krant die in Parijs werd uitgegeven; ze lezen Hegel, ze kennen hun klassiekers, spreken Frans, Duits, Engels en Latijn.

Tegenover het nihilisme van Arkady en Bazarov plaatst Turgenev de liefdevolle behoudzucht van de ouders, die het moeilijk hebben op hun landgoed en hun onwillige horigen en die van alles proberen om hun kinderen tot inkeer te brengen.

Dwars door deze familiegeschiedenis loopt een liefdesverhaal, waarvan je weet dat het niet goed kan aflopen: de twee studenten lijken te dingen naar de hand van dezelfde vrouw. Er waart tyfus rond in een van de nederzettingen, er is een duel, maar bovenal is er veel liefde, begrip en misverstand. Een van de grote Russische klassiekers.

Ook in het Nederlands verkrijgbaar: Vaders en Zonen / L.J. Veen / € 15,00

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint