Bookstoreday - Tiel - 2017


ookstoreday verliep voor mij niet geheel als gepland, vooral omdat ik me een dag te vroeg bij boekhandel Arentsen meldde. Stipt om 10:00 uur liep ik de verontrustend lege winkel binnen en vroeg: Waar is het feestje?

Ik was dus een dag te vroeg. Met niets om handen liep ik weer naar buiten en begon te zwerven totdat ik bij de Boekenlegger belandde. Een behoorlijk grote winkel met alleen maar tweedehandsboeken, keurig gerangschikt op onderwerp en op alfabet. Paradijs op aarde. De Boekenlegger is een stichting waar vrijwilligers door de verkoop van boeken geld inzamelen voor een straatkinderenproject in Tanzania. Met de goede bril op begon ik vooraan en pakte hier en daar een boek van de planken. “Oud-Achterhoeksch Boerenleven” van H.W. Heuvel, een facsimile uitgave uit 1927.

Het is een kleine vergeten dorpje. Een winkelhuis, een bakkerij, enkele boerenhofsteden en nederige arbeiderswoningen, wonderlijk verstrooid, met tuinen, hagen en paadjes rondom en aan den buitenkant een aardig kerkje van de Hervormde Gemeente en twee windmolens, ziedaar alles. Laren heet het dorpje, in den volksmond Laorne.

En omdat ik sinds kort in Tiel, Gelderland woon leek mij dit – voor € 4,00 – een onmisbaar boekje.

Gelijk ook maar de Geschiedenis van Gelderland erbij gekocht.

Toen vond ik Het Gilgamesh Epos, een van de oudste literaire werken. Geschreven in ±2100 voor onze jaartelling op kleitabletten in spijkerschrift.

Die alles zag tot aan het eind van de wereld,

het heelal kende, al wat bestaat waarnam,

de geheimen te gader doorgrondde,

die de wijsheid bezat en alles uitvorste:

Die heeft het mysterie aanschouwd

Het is vooral interessant omdat er gewag wordt gemaakt van de Zondvloed, ongeveer zoals het in het Oude Testament wordt beschreven. Voorts wordt Gilgamesh genoemd in de Dode Zeerollen. Zo'n boek kun je dus niet laten staan voor € 4,00.

Bij de korte verhalen vond ik “Fantastische Verhalen van de 19e Eeuw”. Onweerstaanbaar, want Poesjkin, Gogol, Dickens, Poe, De Maupassant, James en Shelley staan er in. Mag niet ontbreken; € 3,50.

Ik had de dood, de ijskoude dood in het hart, ja, vanuit mijn binnenste, vanuit mijn hart voelde ik steken als van puntige ijspegels in mijn gloeiende zenuwen.

Ik schuifel door naar de literatuur en daar staat “Het Verdriet van België” waar ik al zo lang naar op zoek ben. € 2,50. Ik kan mijn geluk niet op.

Dondeyne had een van de zeven Verboden Boeken onder zijn schort verstopt en Louis meegelokt. Zij zaten onder de slingerplanten van de grot van Bernadette Soubirous.

Tot slot, de stapel wordt zwaar, valt mijn oog op “Anna Karenina” van Lev Tolstoy, dat onlangs in een nieuwe Nederlandse vertaling is uitgegeven en € 57,00 kost. Deze was € 3,00.

Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, maar elk ongelukkig gezin is op zijn eigen manier ongelukkig.

Bij thuiskomst stalde ik mijn prooi op tafel uit. Marij was niet helemaal onder de indruk en merkte droogjes op: 'Het verdriet van België hebben we al. Staat bij mij op de plank.'

#JoostBlog

© Uitgeverij Terebint