Moonglow / Michael Chabon

Michael Chabon noemt zijn laatste boek Moonglow een roman, maar in de author's note spreekt hij van memoires en in de verantwoording aan het eind van het boek heeft hij het over een pack of lies. Dus wat is het? Veel is fictie, maar niet alles, het zijn leugens die de waarheid vertellen, een fictieve non fictie en een autobiografie verpakt als roman en vermomd als memoires. Zo ongeveer staat het op de achterflap.

Om te beginnen is het een sprankelend verhaal, met een warrige chronologie, sprongen in de tijd van het bewogen, gekke en ongelofelijke leven van zijn grootvader die op sterven ligt en nu onder grote druk van de hem nog resterende tijd zijn kleinzoon zijn verhaal wil vertellen.

Grootvader vertelt over hoe hij opgroeide in Philadelphia, over zijn avonturen en vriendschappen tijdens de oorlog in Nazi Duitsland, zijn carrière bij NASA, zijn hobby van het maken van uiterst gedetailleerde schaalmodellen van raketten en ruimtevoertuigen. Hoe hij zijn vrouw ontmoette en hoe ze later opgenomen moest worden in een sanatorium omdat de oorlog haar teveel beschadigd had. En ten slotte de laatste jaren in een ouderencomplex in Florida waar hij een ontsnapte slang probeert te vangen. Het is een groots en meeslepend leven. Net zo gedetailleerd als de schaalmodellen van de grootvader.

Michael Chabon bedrijft de romankunst met verve en fantasie, veel mededogen en empathie. Het is een verfrissende en vernieuwende manier van vertellen. Schrijnend en vol humor geeft het boek een goed beeld van de periode van de Tweede Wereldoorlog en daarna. Dus ook dit boek weer van harte aanbevolen.

Ook in het Nederlands verkrijgbaar: Maangloed / Ambo Anthos / € 24,99

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint