The amazing Adventures of Kavalier & Clay / Michael Chabon

The amazing adventures of Kavalier & Clay is een groots opgezette en perfect uitgevoerde roman over twee neven, waarvan een opgroeide in Praag, de ander in New York, samen hun dromen najagen. Michael Chabon (Moonglow, zie hieronder) heeft een ongebreidelde fantasie die hij koppelt aan zorgvuldige research in zijn onderwerp. In Moonglow was dat raketten, NASA, de Tweede Wereldoorlog, in Kavalier en Clay heeft het stripverhaal in de jaren vlak voor en na de Tweede Wereldoorlog als onderwerp. Het won de Pulitzer voor fictie in 2001.

Joe Kavalier groeit op in een Joods gezin in Praag waar hij les krijgt van de beroemde illusionist en goochelaar Bernhard Kornblum. Via slinkse wegen en met de hulp van Kornblum weet Kavalier de Nazi's te ontvluchten en belandt uiteindelijk bij zijn neef in Brooklyn. beiden zijn nog geen twintig maar hebben grootse plannen. Sam Clay heeft een ongebreidelde fantasie en een is een vlotte prater, Joe, is stil en geheimzinnig en kan waanzinnig goed tekenen. In navolging van de toen populaire Superman verzinnen en tekenen zij The Escapist, een held die de Nazi Duitsland te lijf gaat. Joe heeft zijn ouders en jongere broer in Praag achtergelaten en probeert er alles aan te doen om ze ook naar de VS te brengen. De twee hebben succes met hun verhalen en verdienen er goed aan, maar lang niet zoveel als de uitgevers Sheldon Anapol en Jack Ashkenazy. Hun verhalen worden omgewerkt tot hoorspelen, Sam krijgt een relatie met een van de acteurs, Joe wordt verliefd op Rose, terwijl hij het ene verhaal na het andere tekent, een vrijgeleide regelt voor zijn broertje Tommy en optreedt als goochelaar op de vele Bar Mitzvah's in New York. Op een daarvan overleeft hij een moordaanslag door een lid van een pro Duitse Arische Beweging.

Wanneer het schip waarop Tommy naar Amerika onderweg is door een Duitse onderzeeër tot zinken wordt gebracht is Joe totaal van slag en verdwijnt van het toneel. Hij heeft zich bij de marine aangemeld om zijn broer te wreken, maar belandt in Alaska op een legerbasis, waar hij na een barre winter de enige overlevende is. Jaren gaan voorbij, niemand weet waar Joe is. Sammy trouwt met Rosa en beschouwt haar kind van Joe als het zijne. Ze noemden hem Tommy, net als Joe's broertje. Van het succesvolle duo Kavalier en Clay is allang geen sprake meer en Sam werkt als hoofdredacteur bij een tweederangs uitgever van stripverhalen. Via Tommy zoekt Joe weer contact en verrast iedereen met zijn aanwezigheid, zijn werk, wraakzucht en plannen voor de toekomst.

Een meesterlijk verhaal dat een goed tijdsbeeld geeft van de wereld van het stripverhaal van voor en na de oorlog. Fascinerend, leerzaam en ook nog eens gewoon spannend. Van harte aanbevolen.

In het Nederlands verkrijgbaar: De wonderlijke avonturen van Kavalier en Clay / Ambo Anthos / € 19.99

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint