The Yddish Policemen's Union / Michael Chabon

Michael Chabon (Moonglow, Kavalier & Clay zie hieronder) bedacht voor zijn The Yiddish Policemen's Union een parallelle wereld waarin Israël in 1948 de Onafhankelijkheidsoorlog verloor, Berlijn getroffen werd door een atoombom en er tijdens de Tweede Wereldoorlog geen zes miljoen Joden vermoord werden, maar 'slechts' twee miljoen. Dat had hij kennelijk nodig om het aannemelijk te maken dat er miljoenen joden in Alaska wonen in een tijdelijke semi-autonome staat, Sitka en dat er een paar gekken rondlopen die de Tempelberg met de AL Aksa moskee willen opblazen. Die waanideeën bestaan nu ook, dus dat had Chabon allemaal niet hoeven te verzinnen. Hij doet er verder ook niets mee. Dat is jammer en maakt het boek minder sterk dan het had kunnen zijn.

We zijn dus onder joden in Sitka, Alaska, waar Meyer Landsman, een gescheiden detective met een alcoholprobleem met zijn twee meter lange partner Berko, half Jood, half Indiaan, een moord probeert op te lossen onder leiding van zijn ex die na twee jaar terugkeerde als zijn leidinggevende.

Het is in alle opzichten een joods verhaal, waar vrienden en collega's elkaar met beledigingen over en weer begroeten voor ze de klus klaren. Het boek staat bol van de Jiddische woorden en uitdrukkingen, vaak erg grappig.

Het gaat om de professioneel uitziende moord op een man die ooit werd beschouwd als de Messias, maar die de taak te zwaar vond en jarenlang uit het beeld verdween. Nu is hij terug, junkie, dood, in een smerige hotelkamer. Een afgebroken schaakspel op tafel brengt de detectives op het spoor van andere schaakspelers, een geheim joods afkickcentrum midden in het reservaat van de oorspronkelijke Indiaanse bewoners en midden in het donkere hart van de orthodoxe Joden, die niets vertellen, niets weten en de rijen sluiten achter hun reusachtige rabbijn. Hier en daar laat iemand iets los. De zus van de detective Landsman, die omkwam in een vliegtuigongeluk, heeft er iets mee te maken, maar het dossier van het ongeluk is verdwenen.

Zo presenteert Michael Chabon een razend spannende detective dat je op houdt tot na bedtijd.

Ook verkrijgbaar in het Nederlands: The Jiddische Politiebond / Ambos Manteau / € 17,50

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint