Here I am / Jonathan Safran Foer

Jonathan Safran Foer's derde roman “Here I am” heeft dezelfde ingrediënten als “Everything is illuminated” en Extremely loud and incredibly close”, een verbazingwekkende mix van hilarische humor en hartverscheurend verdriet. We hebben ruim tien jaar moeten wachten op dit boek, omdat Safran Foer naar eigen zeggen druk was met zijn gezin en zijn scheiding.

Het uiteenvallen van een gezin met drie vroegrijpe zonen vormt de kern van het verhaal. De auteur heeft weer krachtige, sappige Joods Amerikaanse karakters neergezet die hij de meest waanzinnige dingen laat verkondigen en de vreemdste zaken laat uitdiepen en dat is dan ook gelijk de makke van de roman. Met 571 pagina's en een minuscule letter is het veel te wijdlopig, hoe leuk en interessant het vaak ook is. Mijn ogen dwaalden te vaak af naar het einde van een niet al te boeiende alinea. Af en toe sloeg ik voor het einde van een pagina het blad al om.

Jacob schrijft scripts voor een succesvolle televisieserie en Julia is een architect die nog geen gebouw heeft mogen neerzetten. Sam, de oudste zoon, moet zich voorbereiden op zijn bar mitzvah en masturbeert dat het een aard heeft. Max de middelste zoon is de slimste en Benjy heeft een nadrukkelijke voorkeur voor bevroren burrito's. Terwijl het gezin uit elkaar valt en iedereen een eigen plek of houding probeert te vinden, vindt er in Israël een grote aardbeving plaats die het hele Midden Oosten op zijn kop zet. Arabische gelegenheidslegers dreigen het Joodse volk de zee in te drijven, de Minister President doet een emotionele oproep aan alle joden wereldwijd on nu naar Israël te komen. De chaos in Israël is het spiegelbeeld van Jacob en Julia's huwelijk.

De Israëlische neef, die op bezoek is voor de bar mitzah van Sam, wordt neergezet als een harige, brutale, onaangepaste beer en terwijl Israël in brand staat, worden er gewetensvragen gesteld over de houding van Amerikaanse joden jegens Israël. Uiterst ongemakkelijk. Opnieuw komen de allianties aan de orde, aan wie ben je trouw: je vrouw, je kinderen, je volk, je land? Wie heeft je het meeste nodig? Kun je de een helpen, zonder de ander tekort te doen?

Een fascinerend verhaal, waar je soms even een bladzijde kunt overslaan.

Ook in het Nederlands verkrijgbaar Hier ben ik / Ambo Anthos / paperback / 24,99

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint