Lincoln in the Bardo / George Saunders

Een recensent had in de aanloop naar de toekenning van de Man Booker Prize geschreven dat hij hoopte en verwachtte dat Lincoln in the Bardo van George Saunders zou winnen. Ik kocht het boek omdat ik George Saunders, een Amerikaan, nog niet kende.

In Lincoln in the Bardo, een roman, maakt de auteur uitsluitend gebruik van quotes van anderen, die hij grotendeels zelf heeft verzonnen. Dat is even wennen bij het lezen:

Sir. Friend.

hans vollman

Am I doing it again?

roger bevins iii

You are.

Take a breath. All is well.

I believe you are somewhat alarming our new arrival

hans vollman

De 'new arrival' waar op gedoeld wordt is Willie Lincoln, de 11 jarige zoon van de Amerikaanse president die is overleden en zich nu in het Bardo bevindt. Volgens het Tibetaans boeddhisme is het Bardo een tussenstation waar de overledenen verblijven voordat ze doorstromen naar hemel of hel. In het Bardo maken we kennis met hans vollman en roger bevins iii die noodgedwongen samen veel optrekken en elkaar vertellen hoe ze er zijn beland. Vollman bijvoorbeeld is bloot en heeft een niet aflatende erectie die hem wel eens in de weg zit. Bevins heeft een ander verhaal, net als de reverend everly thomas, die fungeert als het geweten van de groep en ook een verhaal blijkt te hebben dat hij echter met niemand delen mag. Sommigen in het Bardo zijn snel door naar de andere kant – dat gebeurt met een luid poppend geluid, Pop! – , anderen doen er langer over, ofwel omdat ze bang zijn van wat hun te wachten staat, of omdat ze stiekem tegen beter weten in hopen nog een glimp op te vangen van hun vroeger leven.

In deze gemeenschap van ontzielde zielen belandt de beduusde Willie Lincoln. En de vader, Abraham Lincoln, die kort na de begrafenis de tombe bezoekt en daar urenlang naar het dode lichaam van zijn zoontje staart. Het Bardo is in rep en roer.

Lincoln in the Bardo is een buitengewoon originele roman met tal van krankzinnige en aangrijpende verhalen. Terecht winnaar van de Man Booker Prize 2017.

Ook verkrijgbaar in het Nederlands:

Lincoln in de Bardo / De Geus /

Hardcover / € 22,50

#WatLezenWij

© Uitgeverij Terebint